Faalangstreductietraining

Faalangst

Faalangst is een vorm van angst waar een leerling op school mee te maken kan krijgen. Vaak wordt het omschreven als ‘angst dat je niet voldoet aan de gestelde verwachtingen’. Een leerling ervaart de angst om te falen of tekort te schieten, waarna ook het zelfvertrouwen negatief beïnvloedt kan worden. Faalangst kan verschillende vormen aannemen, dit is afhankelijk van hetgeen waar de leerling onzeker over is. Leerlingen op school kunnen met name te maken krijgen met cognitieve faalangst (huiswerk, proefwerk, examen) of sociale faalangst (spreekbeurt).

Zodra er sprake is van faalangst kan dit een negatieve uitwerking op de leerling hebben. De angst kan dermate hoog zijn dat de leerling last krijgt van symptomen zoals transpireren, uitstelgedrag, hartkloppingen, of zelfs een ‘black-out’. Deze negatieve uitwerking kan ervoor zorgen dat de leerling in een vicieuze cirkel komt, namelijk doordat de leerling presteert onder zijn kunnen door de (extreme) angst en stress. Hierdoor wordt voor de leerling bevestigd dat hij of zij ‘het inderdaad niet kan’.

De training

Onderdelen die tijdens de training aan bod komen zijn:

  • Wat is faalangst?
  • Doelen stellen
  • Negatieve en positieve gedachten
  • Ontspanningsoefeningen
  • Voorbereiden op scenario’s en concrete tips

De training wordt gegeven door een ervaren orthopedagoog die dagelijks met deze doelgroep werkt om hun schoolprestaties te verbeteren. De trainer kan examenvrees niet wegnemen, maar ze geeft wel handvatten mee om met de spanning om te gaan.

De training wordt gegeven op de locatie van Huiswerkbegeleiding De Kroon. Aanmelden voor deze training kan door hier op te klikken, dan komt u bij het formulier uit.

Aantal bijeenkomsten
Er zijn 6 wekelijkse bijeenkomsten van een uur.

Periode
De training start in onderling overleg.

Deelnemers
De training kan individueel of in een groep gegeven worden.

Kosten
De kosten voor de faalangstreductie training zijn €180,00


ZIE OOK:
BIJLES VOORTGEZET ONDERWIJSBIJLES BASISSCHOOLREKENEN GROEPSLES PABO (REKENTOETS)TIJDEN & TARIEVEN BIJLESAANMELDEN BIJLESAANMELDEN GROEPSONDERSTEUNING